ESPOO, VANTAA, HELSINKI

Muista hyödyntää kotitalousvähennys!

Kotitalousvähennystä saa tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- tai hoitotyöstä sekä oman asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöstä. Tavanomaisuudella tarkoitetaan työtä, jota tehdään yleisesti kodin ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi.

Oman asunnon lisäksi kotitalousvähennystä saa myös omien tai puolison vanhempien tai isovanhempien asunnossa tai vapaa-ajanasunnossa tehdystä kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä. Oman asunnon ja vapaa-ajan asunnon määritelmä sisältää myös piha-alueen ja piha-alueella olevat rakennukset. Piha-alue on kaavan mukainen tontti tai haja-asutusalueella piha-alueeksi katsotaan enintään 10 000 m2 alue.

Myös yhteiskäytössä olevassa vapaa-ajanasunnossa teetetystä työstä kukin voi hakea kotitalousvähennystä siinä suhteessa kuin on osallistunut kustannuksiin. Asunto-osakeyhtiössä kotitalousvähennystä saa työstä, joka on osakkaan vastuulla. Kustannusten vastuunjaon määrittää asunto-osakelaki ja yhtiöjärjestys.

Kotitalousvähennyksen määrä
Vuonna 2020 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 250 €. Enimmäismäärä on hakijakohtainen, joten puolisot voivat hakea vähennystä 2 250 € kukin. Kotitalousvähennyksen kalenterivuosikohtainen omavastuu on 100 €. Yrittäjältä tai yleishyödylliseltä yhdistykseltä ostetusta työstä voi vähentää kotitalousvähennyksenä 40 prosenttia.

Yrittäjän tai yrityksen osalta hakijan tulee tarkistaa, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tällä varmistetaan, että yritys maksaa toiminnastaan veroa. Voit tarkistaa yrityksen kuulumisen ennakkoperintärekisteriin hakemalla yrityksen tiedot www.ytj.fi -palvelussa. Voit myös soittaa verohallinnon palvelunumeroon 020 697 030 tarkistaaksesi asian. Yleishyödyllisen yhdistyksen osalta ennakkoperintärekisteriin kuulumista ei vaadita.

Jos maksat palkkaa kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä, voit vähentää palkan lakisääteiset sivukulut kuten työnantajan sosiaaliturvamaksun, pakollisen työeläkemaksun, tapaturmavakuutusmaksun, työttömyysvakuutusmaksun ja ryhmähenkivakuutusmaksun kokonaisuudessaan. Lisäksi voit vähentää maksamastasi palkasta 20 %.

Kotitalousvähennyksen hakeminen
Kotitalousvähennys tehdään maksamastasi verosta sinä vuonna kun maksu on suoritettu. Tämä tarkoittaa sitä, että jos olet maksanut verovuonna oikean määrän veroa, saat kotitalousvähennyksen veronpalautuksena. Jos olet maksanut veroja liian vähän, vähentää kotitalousvähennys maksettavaksesi tulevaa täydennysveroa. Jos olet saanut työsuorituksen maksuun esimerkiksi vakuutuskorvauksen, et ole oikeutettu kotitalousvähennykseen.

Kotitalousvähennys haetaan esitäytetyllä veroilmoituslomakkeella. Kuitteja ei tarvitse liittää. Voit myös ilmoittaa vähennyksen jo verokorttia hakiessasi, tällöin vähennys huomioidaan veroprosentissasi. Jos maksat työstä palkkaa, voit tehdä kotitalousvähennyksen suoraan käyttämällä palkka.fi-palvelua. Oikaisuvaatimus kotitalousvähennyksestä täytyy tehdä viiden vuoden kuluessa.

Kotitalousvähennyksen saa ainoastaan työstä
Voit hakea kotitalousvähennystä ainoastaan työn osuudesta. Tavaroista, laitteista tai tarvikkeista kotitalousvähennystä ei voi hakea. Esimerkiksi jos hankit ilmalämpöpumpun, joka maksaa kokonaisuudessaan 1 800 €, et saa vähentää ilmalämpöpumpun ja tarvikkeiden hintaa 1 200 €. Työn osuudesta 600 € saat vähentää 40 %, joka on 240 €. Tästä vähennetään omavastuu 100 €. Saat siis 140 € kotitalousvähennystä. Omavastuu vähennetään kuitenkin vain kerran kalenterivuodessa. Jos teetät myös muita töitä ilmalämpöpumpun lisäksi samana vuonna, saat vähennyksen niiden osalta kokonaan hyödyksesi.

Mistä työstä saan kotitalousvähennystä?
Saat kotitalousvähennystä, kun remontoit kotiasi, korjaat ja maalaat ulkoverhoilua, uusit lämmitysjärjestelmäsi tai täydennät sitä sekä pienimuotoisten piharakennelmien kuten aidan, terassin ja laiturin teettämisestä. Omakotitalossa saat vähennystä myös sähköjen tai putkiston uusimisesta. Kotitalousvähennystä saat tietoliikenteeseen liittyvistä asennuksista ja myös esimerkiksi laajakaistan liittymismaksusta siltä osin, kun maksu sisältää töitä oman tonttisi alueella tai kodissasi. Saat kotitalousvähennystä myös hankkimistasi huoltotöistä kuten ilmanvaihtokanavien puhdistamisesta.

Tavanomaisista työstä saat vähennystä muun muassa pihatöistä kuten nurmikonleikkuusta, aurauksesta ja pihapuun kaadosta sekä kotonasi tehtävästä siivous-, ruuanlaitto- tai hoitotyöstä.

Kun olet hankkinut uuden asunnon tai vapaa-ajan asunnon, saat kotitalousvähennystä remontista, jos otat sen käyttöön kolmen kuukauden kuluessa. Jos olet myynyt asuntosi ja teet siinä ostajan vaatimia muutostöitä, et saa näistä teettämistäsi töistä kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennystä et saa, jos kyse on uudisrakennuksesta. Uudisrakentamiseen liittyvien töiden katsotaan jatkuvan vielä kaksi vuotta loppukatselmuksen jälkeen. Uudisrakentamista on myös talon laajentaminen ja käyttötarkoituksen muutokset. Myös uuden piharakennuksen kuten grillikatoksen rakentaminen katsotaan uudisrakentamiseksi. Kotitalousvähennystä ei myöskään saa kuntotarkastuksesta tai lakisääteisistä palveluista kuten nuohouksesta. Talon hälytyslaitteiden asennus tai vartiointipalvelut eivät myöskään oikeuta kotitalousvähennykseen.

Arveluttaako, kuuluuko työ kotitalousvähennyksen piiriin? Tarkista tilanne verohallinnon sivuilta:

http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys/Taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenny(9231)

Lähteet ja lisätietoa:

Tietoa kotitalousvähennyksestä:

http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys

Syventävät vero-ohjeet:

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Kotitalousvahennys(31651)

Tuloverolaki:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19921535

JÄTÄ SOITTOPYYNTÖ

Soitamme sinulle mahdollisimman pian

[wpforms id="5991"]

LÄHETÄ

VIESTI

Mietityttääkö jokin? Laita viestiä, niin olen yhteydessä ja katsotaan yhdessä miten voisin auttaa.

Kysyminen ei maksa tai sido mihinkään!

Huoltomiehesi Turku

T: Huolto-/remonttimiehesi